Geldzaken

Ethereum kopen

Ethereum kopen? Blockchaintechnologie is nog best ingewikkeld. Ethereum maakt het gemakkelijker om toepassingen te ontwikkelen die werken met die technologie. Die toepassingen kun je weer gebruiken om allerlei vormen van transacties decentraal te regelen, zoals het afsluiten van contracten, het regelen van betalingen of het sturen van berichten.

De toepassingen heten in het Ethereum-netwerk dApps (decentralized Apps). Stel, ik stuur jou een bericht via Whatsapp (een transactie). Of, ik maak je geld over via mijn bank-app (ook een transactie). Daarvoor maak ik dan gebruik van de servers van Whatsapp, of die van de bank. Die worden centraal bestuurd.

Als ik je een bericht stuur via een dApp, gaat dat via verschillende computers die aangesloten zijn op het Ethereum-netwerk. Elke computer levert een stukje van de denkkracht.

Ether

Aan Ethereum zit ook een munt (een token) gekoppeld: de ether. Die is nodig om de ‘contracten’ te maken. Applicatie-ontwikkelaars betalen ethers voor transactiekosten en diensten op het Ethereum-netwerk.

Ethers kun je zien als de ‘brandstof’ waarop het Ethereum-netwerk werkt. Iedereen die zijn of haar computer ter beschikking stelt om een deel van een dApp op te draaien, krijgt daar ethers voor.

Daarnaast wordt er inmiddels ook volop in ethers gehandeld. In de afgelopen drie maanden werd de ether bijna 18 keer zoveel waard. Anders dan bitcoin, is de ether overigens niet bedoeld om ooit mee in de winkel te betalen. Het is puur en alleen de brandstof voor het netwerk.